Hoe een boerderij werd omgebouwd tot een moderne ecologische woning

 

Tussen de weilanden en de historische rijksmonumenten, ligt de woonboerderij van René en Hedwig Heerink. Hun droom lag voor velen buiten de gebaande paden, maar Eberhard zei: ‘We gaan het gewoon doen’. De oorspronkelijke boerderij is omgebouwd tot een moderne en ecologische woning. Samen met de architect (Schipper Douwes) en Dijkhuis gingen zij dit bijzondere project aan: de Twentse woning kreeg een modern houten uiterlijk!

‘We wilden het een moderne look geven. Dat is helemaal gelukt.’

Bijzonder

Bijzonder is het project zeker! Omdat de aangebouwde woning destijds werd gesloopt, is het project zo ingericht dat het gezin intern rustig kon verhuizen. Om dit te verwezenlijken is er besloten om de verbouwing van de oorspronkelijke boerderij in twee fasen uit te voeren. De verbouwing van de moderne en ecologische woonboerderij is in 2018 van start gegaan en heeft een halfjaar geduurd. In de zomer is het gezin helemaal overgegaan naar de verbouwde boerderij. ‘Er is een grote woon- en leefkeuken. We hebben één hele grote ruimte en één kleine ruimte, waar je je even terug kunt trekken.’ 

Duidelijkheid

Voor René en Hedwig stond een aannemer die duurzaam te werk gaat, voorop. Voordat de bouw begon, waren zij al een samenwerking aangegaan met architect Schipper-Douwes. Via Schipper-Douwes kwamen zij met Dijkhuis in contact. Het stel merkte meteen dat Dijkhuis voor duidelijkheid en kwaliteit zou zorgen. Dit was erg belangrijk, omdat hun vorige aannemer deze wens niet kon volbrengen. ‘Nu kregen we dit wel.

Ouders

‘Dit is de boerderij van de ouders van René. Die zijn hier geboren, hij woont hier eigenlijk heel zijn leven al.’ Dit was een van de redenen waarom het stel graag terug wilde naar de boerderij. Nu, dertig jaar later, wonen René en Hedwig met hun twee dochters en zoon in de prachtig omgebouwde woonboerderij.

Genoeg ideeën 

Voor de bouw hadden René en Hedwig al genoeg ideeën voor de duurzame woning. Eberhard was hier een perfecte partner in en dacht goed mee. Samen met Dijkhuis ontstond het idee om de gehele binnenkant van hout te maken. Het isolatiemateriaal is van houtcellulose, waardoor het een ademend huis is geworden. ‘Een woning waarin veel hout terugkomt, was altijd al onze wens’. Het houtskelet is zoveel mogelijk luchtdicht en damp-open met houtwol en is uitgevoerd met ‘dreischichtplatten’. Dit was nog niet vaak gebruikt door Dijkhuis. Het geeft de woning een unieke uitstraling.

‘Uitproberen moet een beetje in je aard liggen en voor ons heeft dat goed uitgepakt!’

Oplossingsgericht denken

Tijdens de bouw bedacht Eberhard samen met het bouwteam overal oplossingen voor. Wanneer er iets onverwachts tussenkwam, ging Dijkhuis hier kundig mee om. Ook hield Eberhard een duidelijk overzicht bij en keek hij samen met René en Hedwig één keer in de drie weken naar het kostenplaatje. ’Dit beviel ons erg goed.’

Fysieke gezondheid 

In hun oude woning had Hedwig veel last van gezondheidsklachten, maar nu is er door de verhuizing veel veranderd, waardoor Hedwig weer kan sporten. Eenmaal ingetrokken in de verbouwde woonboerderij, had Hedwig namelijk bijna geen last meer van haar beperkingen: haar klachten waren aanzienlijk verminderd, doordat zij zich niet meer in een vochtige leefruimte bevond. Hedwig weet zeker dat het fijne klimaat in de nieuwe woning alles te maken heeft met haar gezondheid. Het leven in een gezond, ruim en ademend klimaat is een superkeuze geweest. Het klimaat is het fijnste aan het huis.’ 

(tekst geschreven door Alette, Franziska en Puck van COMNOW Windesheim)