Over het project

Op basis van wensen van de familie van der Velde en met expertise van meerdere deskundigen, is er een leidraad ontwikkeld voor het restauratieplan en de inrichting van het totale erf van deze Rijksmonumentale boerderij in Beerze.

Rijksmonumentale boerderij Beerze - Dijkhuis Bouwbiologische aannemer Rick Meinen
Rijksmonumentale boerderij Beerze - Dijkhuis Bouwbiologische aannemer Rick Meinen

We moesten spelen binnen de regels rondom het monument, duurzaamheid en onze eigen wensen. Dan moet je creatief worden en dat is samen gelukt.

Ingrid en Jenne van der Velde - Beerze

Samenwerken in bouwteam

Bij de restauratie is steeds in een bouwteam gewerkt. Een jaar lang kwamen de architect, de bouwbegeleider en de familie van der Velde wekelijks bij elkaar. En later sloot Dijkhuis ook aan bij dit bouwteam. Het bestek was leidraad, maar als gaandeweg bleek dat er iets slimmer of goedkoper kon, met behoud van kwaliteit en uitstraling, dan gebeurde dat ook. En bleek iets duurder uit te vallen, dan werd elders weer samen naar een oplossing gezocht. Met als resultaat: niet tot nauwelijks meerwerk. Bij dit project was er voor de mensen op de bouw de ruimte om met ideeën te komen. Niet alleen voorafgaand aan het bouwproject, maar ook gedurende het bouwproject, werden er op flexibele wijze gezamenlijk beslissingen genomen. Iedereen wordt aangesproken op zijn kennis en professionaliteit.

Bouwprincipes

Bij Dijkhuis hanteren we 7 bouwprincipes voor het bouwen van gezonde, duurzame en circulaire woningen. Hieronder een aantal bouwprincipes uitgelicht voor dit rijksmonumentale boerderij in Beerze.

Energie

Het rieten dak en de vloer zijn geïsoleerd, evenals de wanden en de buitenmuren. Voor het voorhuis hebben we voor dunnere isolatie gekozen en we hebben daar ook dubbelglas laten vervangen door enkelglas. Hier ging mooi boven duurzaam. Met dikke gordijnen en luiken zorgt de familie van der Velde, net zoals vroeger gebeurde, voor een aangename temperatuur binnen.

Voor de vloer is er een betonkern verwarming toegepast. De familie van der Velde gebruikt nu net zoveel gas als dat zij in hun vorige twee-onder-een-kapwoning verbruikten, maar nu verwarmen ze een huis ervan dat vier keer zo groot is!’ Tevens zijn er – in en onder de vloer – extra loze buizen aangelegd om de  gasaansluiting in de toekomst te vervangen door schonere  energiebronnen.

Materiaal en esthetiek

In project kwamen we met het idee om de isolerende dakplaten een kwartslag te draaien en bij ieder spoor in te zagen. De Rijksdienst vond dit zo’n mooie oplossing, dat hiervoor toestemming is gegeven. Voor de vloer is er een betonkern verwarming toegepast.

Voor het restaureren van de boerderij is er zoveel mogelijk  gebruikgemaakt van circulaire materialen. Bij het RIBO opleidingscentrum in Hengelo is een opslag waar materialen liggen van bijvoorbeeld afgebroken boerderijen of kerken. De eigenaren van dit monument, mochten hier een gebint – een van de dragers – kopen. Voor de  isolatie van de wanden is vlaswol gebruikt. Het schilderwerk is, net als vroeger, gedaan met lijnolieverf. Beide natuurlijke producten zijn gemaakt van de vlasplant die van oorsprong in de regio verbouwd werd.

Omgeving

Wanneer je vroeger een boom nodig had, werd deze uit het bos dichtbij gehaald. Vanuit dat principe is ook gebouwd: niet van ver maar van dichtbij, met zo min mogelijk belastende impact voor de omgeving.

Lees meer over bouwbiologie en onze 7 bouwprincipes

Binnenkijken bij Erve Volkerink